Friday, March 22, 2013

BURSDAG, MAT OG KAKER


Å delta i barnebursdager er fantastisk stas! Og det er så spennende med alt som foregår før selve bursdagen; planlegging av hvilken gave man vil gi, lage eget kort der man tegner og skriver fine ord, og selvfølgelig hva man skal ha på; kjole eller skjørt, lilla, grå eller grønn, bukse med bluse eller bukse med den nyeste genseren? Hm, valg i haugevis…

Og så kommer man til maten. For de aller fleste barn handler det mest om det blir servert pølser eller pizza, sjokolade- eller bløtkake, gele eller is. Det handler om favorittmat eller noe man ikke liker så godt. Eksempelvis liker ikke alle barn pølser. Jeg har opplevd å servere brødskive med leverpostei (!) til et barn som ikke ønsket verken pølse, lompe eller pølsebrød (som enkelte barn spiser uten pølse, kun med ketchup – små gourmetbarn ;)).

Men så har vi de barna som ikke kan spise noe av det som blir servert i bursdagen. De barna som sitter med egen mat mens de andre deler det som står på bordet. Hvordan føles det for allergibarna? Noen synes det er uendelig trist og leit. De er liksom på utsiden og må ha alternativ mat, som kanskje er blitt kald siden den ble laget hjemme. Men andre, som vår datter, synes (heldigvis) det er stas å være den som får noe annet, noe ingen andre får! Noe de andre ikke kan få, for da har jo ikke hun noen alternativer. Selvfølgelig blir hun lei seg innimellom når de andre spiser kaker som ser så utrolig gode ut! …Men som hun vet hun ikke kan engang smake på. Urettferdig!!!
 
Så hvordan forholde seg til bursdagene?
Etter at vår datter kunne tåle melk igjen, var i hvert fall vanlige pølser ”friskmeldt”, og hun trengte ikke ta med Gilde’s Go og Mager eller Finstbråten MerSmak (uten melk og gluten). Hun fikk med glutenfritt pølsebrød (blir best hvis den kan varmes/toastes) eller lompe, og kunne spise pølser med de andre. Blir det servert pizza eller pannekaker, lager vi egne, legger det i aluminiumsfolie og bretter rundt en avis. Slik er det lunkent når hun spiser det. Noen foreldre er greie og varmer maten hennes i ovnen før de skal spise.

Kaker vi baker, blir skåret opp i passende kakestykker og fryst ned. Når det er bursdag eller hyggestunder på skolen, tar vi opp fra fryseren. Kakestykkene tiner raskt og smaker nesten like godt som når det er nybakt! Unntaket er glutenfrie muffins. De er best ferske. Siden det ikke tar lang tid å lage, pleier vi å bake muffins til de fleste bursdagene rett før hun skal gå – da er de rykende ferske og deilige. Resten spises opp av oss andre i familien, på null komma niks!

Vår datter får alltid med seg to ulike kaker. For eksempel sjokoladekake/brownies og muffins. Dette fordi det som regel er flere kaker å velge mellom for de andre barna. I tillegg får hun gjerne med noen kjeks. Gele er glutenfri. Is likeså. Pass opp for smågodt. Noe av det inneholder gluten.

Noen foreldre baker glutenfrie alternativer når de inviterer. Vi har hatt ulike erfaringer her. Det er viktig å fortelle at bakeboller og sleiver ikke må blandes med glutenbakst. Det skjedde en gang for vårt tilfelle (vet ikke akkurat hvor i prosessen det gikk galt), men vår datter kastet opp, hadde diare og voldsomme magesmerter hele kvelden og natten etter bursdagen. Det tok et par dager før hun kom seg igjen. Det var ingen god opplevelse, men tanken fra de andre foreldrene var god, så jeg sa ingenting til dem, men presiserte ved en senere anledning hvordan cøliaki virker, og at man må være svært forsiktig med hvordan man behandler varer og bakested (på dette tidspunktet reagerte hun også sterkt på melk, så det kan ha vært melk, eller blanding av melk og gluten. Vi vet ikke sikkert). I ettertid har det fungert bra hos de samme foreldrene.

En av vår datters venninner, kjører hele bursdagen fri for de varer gjestene er intolerante for (det er andre barn med alvorlige allergier i vennekretsen). Der spiser alle barna for eksempel glutenfri pasta og glutenfrie kaker. Alle spiser det samme. Ingen trenger å være redd for at gluten, nøtter, egg osv. skal havne på sine tallerkener ved uhell. Dette kan man virkelig ikke forvente av andres foreldre, men er utrolig hyggelig for oss som har barn som blir svært dårlige av feil matvarer. Hurra for andres foreldre som orker og ønsker å gjøre noe ekstra!!! Det settes umåtelig stor pris på :-) 

BLOMSTER TIL DERE:

No comments:

Post a Comment