Friday, March 22, 2013

BURSDAG, MAT OG KAKER


Å delta i barnebursdager er fantastisk stas! Og det er så spennende med alt som foregår før selve bursdagen; planlegging av hvilken gave man vil gi, lage eget kort der man tegner og skriver fine ord, og selvfølgelig hva man skal ha på; kjole eller skjørt, lilla, grå eller grønn, bukse med bluse eller bukse med den nyeste genseren? Hm, valg i haugevis…

Og så kommer man til maten. For de aller fleste barn handler det mest om det blir servert pølser eller pizza, sjokolade- eller bløtkake, gele eller is. Det handler om favorittmat eller noe man ikke liker så godt. Eksempelvis liker ikke alle barn pølser. Jeg har opplevd å servere brødskive med leverpostei (!) til et barn som ikke ønsket verken pølse, lompe eller pølsebrød (som enkelte barn spiser uten pølse, kun med ketchup – små gourmetbarn ;)).

Men så har vi de barna som ikke kan spise noe av det som blir servert i bursdagen. De barna som sitter med egen mat mens de andre deler det som står på bordet. Hvordan føles det for allergibarna? Noen synes det er uendelig trist og leit. De er liksom på utsiden og må ha alternativ mat, som kanskje er blitt kald siden den ble laget hjemme. Men andre, som vår datter, synes (heldigvis) det er stas å være den som får noe annet, noe ingen andre får! Noe de andre ikke kan få, for da har jo ikke hun noen alternativer. Selvfølgelig blir hun lei seg innimellom når de andre spiser kaker som ser så utrolig gode ut! …Men som hun vet hun ikke kan engang smake på. Urettferdig!!!
 
Så hvordan forholde seg til bursdagene?
Etter at vår datter kunne tåle melk igjen, var i hvert fall vanlige pølser ”friskmeldt”, og hun trengte ikke ta med Gilde’s Go og Mager eller Finstbråten MerSmak (uten melk og gluten). Hun fikk med glutenfritt pølsebrød (blir best hvis den kan varmes/toastes) eller lompe, og kunne spise pølser med de andre. Blir det servert pizza eller pannekaker, lager vi egne, legger det i aluminiumsfolie og bretter rundt en avis. Slik er det lunkent når hun spiser det. Noen foreldre er greie og varmer maten hennes i ovnen før de skal spise.

Kaker vi baker, blir skåret opp i passende kakestykker og fryst ned. Når det er bursdag eller hyggestunder på skolen, tar vi opp fra fryseren. Kakestykkene tiner raskt og smaker nesten like godt som når det er nybakt! Unntaket er glutenfrie muffins. De er best ferske. Siden det ikke tar lang tid å lage, pleier vi å bake muffins til de fleste bursdagene rett før hun skal gå – da er de rykende ferske og deilige. Resten spises opp av oss andre i familien, på null komma niks!

Vår datter får alltid med seg to ulike kaker. For eksempel sjokoladekake/brownies og muffins. Dette fordi det som regel er flere kaker å velge mellom for de andre barna. I tillegg får hun gjerne med noen kjeks. Gele er glutenfri. Is likeså. Pass opp for smågodt. Noe av det inneholder gluten.

Noen foreldre baker glutenfrie alternativer når de inviterer. Vi har hatt ulike erfaringer her. Det er viktig å fortelle at bakeboller og sleiver ikke må blandes med glutenbakst. Det skjedde en gang for vårt tilfelle (vet ikke akkurat hvor i prosessen det gikk galt), men vår datter kastet opp, hadde diare og voldsomme magesmerter hele kvelden og natten etter bursdagen. Det tok et par dager før hun kom seg igjen. Det var ingen god opplevelse, men tanken fra de andre foreldrene var god, så jeg sa ingenting til dem, men presiserte ved en senere anledning hvordan cøliaki virker, og at man må være svært forsiktig med hvordan man behandler varer og bakested (på dette tidspunktet reagerte hun også sterkt på melk, så det kan ha vært melk, eller blanding av melk og gluten. Vi vet ikke sikkert). I ettertid har det fungert bra hos de samme foreldrene.

En av vår datters venninner, kjører hele bursdagen fri for de varer gjestene er intolerante for (det er andre barn med alvorlige allergier i vennekretsen). Der spiser alle barna for eksempel glutenfri pasta og glutenfrie kaker. Alle spiser det samme. Ingen trenger å være redd for at gluten, nøtter, egg osv. skal havne på sine tallerkener ved uhell. Dette kan man virkelig ikke forvente av andres foreldre, men er utrolig hyggelig for oss som har barn som blir svært dårlige av feil matvarer. Hurra for andres foreldre som orker og ønsker å gjøre noe ekstra!!! Det settes umåtelig stor pris på :-) 

BLOMSTER TIL DERE:

Wednesday, March 20, 2013

KJØPE ELLER BAKE?

Som mor til et barn med cøliaki, ender man opp med å bake en god dose kaker, brød, rundstykker, pølsebrød, osv., osv.

Dårlig samvittighet når man kjøper ferdigbakt (som ofte ikke er særlig grovt, sundt eller næringsrikt), skal man likevel IKKE ha!!!

Et av de gode tipsene vi fikk fra ernæringskurs på Ahus, var nettopp at vi foreldre ikke må gå rundt med dårlig samvittighet for tjenester vi kjøper - altså ferdigmat. Med cøliakibarn ender vi uansett opp med å bake mye mer enn for de barna som ikke har allergier, intoleranser eller autoimmune (matrelaterte) sykdommer. Det gjelder i hvert fall her i huset, der vi har ett barn fritt for allergier, og ett barn med cøliaki.

Jeg vet ikke hvor mange ulike oppskrifter jeg har prøvd meg på når det gjelder brød, ei heller hvor mye vi foreldrene har endt opp med å spise, fremfor hun som var tiltenkt baksten. Vårt barn liker kun det grove brødet til Fria Gluten Free, så da, så...

PAVLOVA KAKE








PAVLOVA KAKE

Dette er omtrent noe av det beste som finnes i verden – og ikke minst, kaken er GLUTENFRI! Yeah!
Jeg råder alle til å prøve Pavlovakaken. Ikke tar det lang tid å lage den, og ikke er den så vanskelig heller

Kaken er oppkalt etter Anna Pavlova, kjent russisk ballerina. Kaken er like lett og elegant som en danserinne ;) Og like flott å se på. Når denne serveres garanteres forventningsfulle sukk rundt bordet.

Ingredienser:
Marengsbunn:
 4 stk Eggehvite 
 ¼ ts Salt 
 250 g Sukker 
 2 ts Maisstivelse (maizena) 
 1 ts Hvitvinseddik eller bringebæreddik

Fyll:
 1 pk Ferdig vaniljekrem 
 3 dl Kremfløte 
 2 ss Sukker 
ca. 300 g Friske bær – her kan du velge og vrake hva enn du liker best!
Vaniljekremen kan droppes til fordel for ren kremfløte, eventuelt krem med sitronskall, appelsin, eller romkrem. Du velger.



1. Romtempererte eggehviter has i en ren, tørr bolle av glass eller rustfritt stål. Pisk dem sakte sammen med litt salt til de danner et mykt skum. Skru opp hastigheten til boblene i skummet er små og jevne. Når skummet danner stive topper, tilsett sukker, litt av gangen. Pisk til blandingen er myk og blank, og alt sukkeret er oppløst. Ikke visp for lenge, da blir blandingen kornete.

2. Vend inn siktet maizena og eddik med en skje. Legg bakepapir på et stekebrett, tegn en sirkel etter en kakeform, ca 22-24 cm. Ha blandingen i sirkelen, form det til en kake, ca. 2,5 cm høy. Eventuelt lager du det i form av en liten langpanne.

3. Stek kaken ca. 1 time på 160 °C (ved varmluft må du skru ned 10-20 °C) til bunnen er sprø på yttersiden, og lyst kremfarget. Skru av ovnen og la kakebunnen stå i stekeovnen til den er avkjølt. Ta den ut, snu den forsiktig og legg den på et fat.

4. Fordel vaniljekrem utover bunnen, pisk fløte og sukker til en myk krem og ha over. Pynt med friske bær.


Marengsbunnen kan lages flere dager i forveien. La den ligge på et tørt sted, med litt bakepapir rundt.